Oscar Ekstams Nyhet på Långloppscupens hemsida

Nu är det dags för att ge sig in i de härliga smålandsskogarna. Ränneslättsturen står och bankar på långloppsdörren med sina långa smala stigar uppdukade för fest. I Eksjö söndagen den 29 juni går ett av Mitsubishi MTB Challenges mest stigtäta långlopp och än så länge är det 985 stycken stigsugna cyklister som är anmälda till loppet. Har ni missat att anmäla er? Inga problem det går bra att efteranmäla er på plats vid tävlingsexpeditionen lördag den 28 juni mellan klockan 15.00 och 18.00 eller tävlingsdagen mellan klockan 08.00 och 09.30.

De toppåkare som nu är anmälda i damernas elitklass är Emmy Thelberg (Härnösands CK), Sandra Backman (CKX – Trek/MC Center) och Martina Thomasson (Borås CA). Vi saknar alltså båda Falu CK tjejerna Hanna Bergman och Jennie Stenerhag vilka båda delar andraplatsen i sammandraget med 90 poäng vardera. Emmy Thelberg som leder Mitsubishi MTB Challenge just nu har 95 poäng. Oerhört jämt med andra ord och det är Emmys trogna deltagande och framskjutna placeringar som gör att hon leder. Kommer hon att vara ohotad till segern i Ränneslätt? Eller kommer trean och fyran i sammandraget, Sandra respektive Martina, att utmana? De båda ligger en bit efter poängmässigt men med bara en poängs skillnad mellan varandra, 76 mot 75 poäng.

I herrarnas klass saknar vi också toppåkare men bara en och det är för samma anledning som att vi saknar Jennie Stenerhag. Hon och Fredrik Eriksson (AXA Sports Club) ska åka världsmästerskapen i långlopp på mountainbike i Sydafrikanska Pietermaritzburg som går samma helg som Ränneslättsturen. Detta öppnar upp för lite klättringsmöjligheter i herrarnas elitklass. Mikael Flockhart (Team Corratec Sweden), Magnus Darvell (Team Kalas Merida) och Lars Bleckur (Cykloteket Racing Team) är de åkare som kan plocka mest poäng på Eriksson. Flockhart ligger på fjärde plats i sammandraget med 160 poäng och Darvell ligger delad sjätte plats med Bleckur på 155 poäng. Mellan dessa killar ligger dock tvåan i sammandraget Daniel Brengdahl (CK Hymer) på 198 poäng och trean Jan Lundman (Piteå CK) på 181 poäng.
Samtliga ovan presenterade toppåkare har dock svårt att rå på ledande Fredrik Eriksson som har hela 280 ihopcyklade poäng. Fast det är klart, slår Bengdahl eller Lundman till med en seger så har de övertagit ledningen.

Ränneslättsturen kommer med andra ord bli högintressant i sammandraget. Men så klart är den högintressant bland de nästan tusen föranmälda cyklisterna också. Därför har vi passat på att göra en intervju med arrangerande Eksjö CK.

Hur ser 2014års bana ut? Har ni något nytt på gång?
-Banan är som vanligt i väldigt gott skick då vi i föreningen nästintill dagligen kör på lederna. Dessutom skapas nu ”Eksjö MTB-Park” runt de befintliga spår som idag används för mindre tävlingar och träning. Syftet med detta är att tillgodose alla som vill uppleva och gillar utmaningar. Några av dessa godbitar finns med på årets Ränneslättstur. Nytt för i år är att samtliga klasser, även ungdomar, startar samtidigt. Alla, från nybörjare till Svensk MTB-elit kommer att stå på startlinjen när startskottet går. Det blir självklart en fantastisk upplevelse då över tusen cyklister lämnar tävlings- centrum i Arena Vattenledningsparken. I år blir det även mer deltagande ungdomar då det införs tävlingsklasser för F/P 13-14 år och F/P 15-16 år. Förra året testades 21 km för ungdomar på prov. Loppet blev mycket uppskattat och därför utökas nu arrangemanget med tävlingsklasser. Det finns en stor skara aktiva ungdomar i regionen som nu får möjligheten att vara med och tävla när Mitsubishi MTB Challenge kommer på besök. Dessutom så erbjuds alla från 11 år att cykla ett 21 km ”Långlopp”. Kör själv, utmana ledarna i er klubb eller gör en klubbaktivitet och cykla tillsammans med träningskompisarna. Banan är en härlig blandning av riktigt fina, snabba stigar och små skogsvägar som ger härlig fartkänsla.

Kan ni beskriva långa banan kortfattat så att de som inte kört tidigare vet vad som väntas?
– Banan är totalt 78 kilometer lång och dessa fördelas i huvudsak på cirka 60 % stigar och skogsbilvägar samt ca 40 % små och medelstora grusvägar. Ränneslättsturen börjar med en masterstart i cirka två kilometer genom centrum till de första stigarna på Ränneslätt. Redan efter fyra kilometer passeras publikplats Bjälmen och banan leds sedan in på den första av de två norra slingorna. Vilka båda består av snabba grusvägar och smalare stigar som löser av varandra i en härlig varierad dos. Det är först vid 30 kilometer som det blir lite tuffare då både motluten och stigarna blir mer krävande.
Halvvägs in i banan kommer åkarna in på en av de mest uppskattade delarna av banan. Där åkarna bjuds på en härlig berg och dalbana i ett landskap med lättcyklade och snabba stigar som följer den väldigt lätt kuperade tallskogen. En kombination som garanterat tränar smilbanden. Detta stigparti leder vidare in på lite större stigar mestadels bestående av vandringsstråk. Denna MTB-injektion avlöses av vägar på landsbygden där man kan hämta andan igen. Och åkarna är då inne på kilometer 53.
Sista delen av banan kretsar runt Eksjös skidområde och skidbacke. Och föga förvånande är det här de mesta höjdmetrarna avverkas. Sista delen på denna del avslutas med en lång utförslöpa med en hel del tekniska utmaningar. Stigen avslutas när man passerar under en väg. På andra sidan tunneln kvarstår de sista två kilometrarna på motionsspår in till upploppet.

Har ni något annat på gång för åkarna vid sidan av banan?
– Så klart har vi det. Nytt för i år är att vi lagar varm mat till åkarna efter målgång. Vi har anlitat en kock som kommer att laga pasta och köttfärssås samt ett vegetarisk alternativt. Och det vid området där kiosken varit tidigare.

Vad kan åskådare och anhöriga göra under loppet?
– Även här har vi en nyhet i år och det är en ny publikplats. Belägen precis utanför stadskärnan på en höjd som cyklisterna åker uppför två gånger. Främst ser man bäst åkarna i ungdomsklassen och det mitt i deras lopp. De åskådare som vill hittar dit gör det bäst genom kartan som hittas på Ränneslättsturens hemsida.

Vad är det viktigaste att gjort/klarat av innan loppet enligt er?
– Att visa hänsyn till övriga åkare och speciellt under starten och när det går snabbt. Men även att visa hänsyn till andra människor som finns runt om på banan som ej är tävlande. Vanliga trafikregler gäller även att det är en tävling. Ett tips är att verkligen se sig om innan man förflyttar sig i klungan. Träna gärna innan loppet på att titta över axel innan förflyttning i sidled tillsammans med några kompisar cyklandes i grupp.

Eksjö CK avslutar med en uppmaning till de yngre som nu kommer köra 21 kilometer. Kom ihåg att banan är nästan dubbelt så lång mot andra mountainbike tävlingar som ni brukar köra.

Vi tackar Eksjö CK för intervjun och önskar både dem, cyklister och anhöriga lycka till på Ränneslättsturen den 29 juni. Vi syns i Eksjö!

Leave a reply