Vad tycker Jennie Stenerhag om den nya damstarten i Ränneslättsturen

I Rännesättsturen är vi vana vid att damer och herrar startar samtidigt och att 1300 cyklister lämnar tävlingscentrum i stor klunga.

Årets Ränneslättstur kommer innebära en stor förändring för damerna när det nu införs en separat damtävling med start 1,5 tim före herrarna.

Vi fick en pratstund med en av favoriterna, Jennie Stenerhag och ville höra vad hon tycker om detta. Jennie dominerar just nu med segrar i de tre första deltävlingarna i Långloppscupen Mitsubishi MTB Challenge. Hon är också en av Sveriges mest meriterade och erfarna tävlingscyklister, flerfaldig svensk mästarinna, EM-silver och segrare i både trans alps och i det som anses som den hårdaste tävlingen man kan ställa upp i, etapploppet Cape epic, ”MTB cyklisternas tour de france”.

En egen start där är mycket välkommet bland oss som tävlar säger Jennie. När vi startar samtidigt som herrarna kommer vi lätt ifrån varandra. Det blir en annan taktik nu och mer sportsligt när vi kan hålla koll på varandra på ett helt annat sätt.

Visst, när vi startar med herrarna blir tempot högre och kan på ett sätt ge bättre hårdhet inför internationella tävlingar men när vi har en separat damtävling blir det en rättvisare tävling. Med masstart samtidigt som herrarna blir det väldigt trångt och det är lätt att krascha vilket kan bli ödesdigert, det riskmomentet försvinner.

Jennie trivs bra när det är stora berg och mycket stigar. Ränneslättsturen har mycket stigar och upplevs som ett tufft och krävande lopp enligt många. Vi får se hur det passar Jennie som hittills i år visat att hon blir svår att tampas med i Långloppscupen.

Förra året kunde Jennie inte komma till start så det blir lite av en revansch 2019. För Jennie finns också en liten känsla av hemmabana då hon har sin stora sponsor i grannstaden Vimmerby. Kanske kan det ge lite extra hejarrop från publiken utmed banan.

Förutsättningarna för en mer spännande tävling ökar och det blir lättare för åskådare att följa damerna nu. Vi kommer säkert också att få ett avgörande längre in i loppet eller kanske till och med i en slutspurt på upploppet i Vattenledningsparken, avslutar Jennie.

Kommentarerna är stängda för denna post.